wtorek, 10 czerwca 2014

chłodnik litewski


 Nadeszła pierwsza fala upałów a wraz z nią, poszukiwanie sposobów na lekkie i chłodzące jedzenie. A najlepszym sposobem na nie, jest chłodnik z młodymi ziemniakami,  posypanymi koperkiem.... Prawda?
Ten chłodnik jest sycący, gęsty i jest wspaniałą alternatywą dla schabowych i innych ciężkich dań, które nie sprawdzą się w gorący, parny dzień.  Ilość jest podana na około 8 osób, ale zaręczam że może postać w lodówce i trzy dni :).
 

  Potrzebujecie:


  • 1 pęczek botwiny
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 średniej wielkości ogórek (około 250g)
  • 1 pęczek szczypioru
  • 4 duże, gęste jogurty naturalne (350g) 
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz, cukier
  • gotowane jajko na twardo



Na początku, będziecie musieli przygotować wywar z botwiny, który nada charakterystyczny smak i kolor.
Posiekajcie drobno botwinę a ewentualne buraczki zetrzyjcie na tarce. Wrzućcie to wszystko do małego garnka, zalejcie pół litrem wody. Dodajcie 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki octu jabłkowego i szczyptę pieprzu. To wszystko zagotujcie i wystudźcie. I tutaj bardzo ważna uwaga, jak tylko się zagotuje, od razu zdejmijcie z ognia!
 Koperek i szczypior posiekajcie, rzodkiewkę i ogórek zetrzyjcie na dużych oczkach tarki. Zasypcie to wszystko 1 płaską łyżeczką soli, 1 łyżeczką cukru, szczyptą pieprzu i wlejcie 1 łyżeczkę octu. Wymieszajcie i odstawcie na 15-20 minut by warzywa puściły soki.
 Teraz dodajcie jogurty, wystudzoną botwinę z wywarem i wszystko wymieszajcie.
 Doprawcie do smaku wg własnego uznania dodając soli, cukru czy też drobiny octu jabłkowego.
 Podawajcie z cząstką jajka.
 P.S. Ocet jabłkowy możecie zastąpić czerwonym octem winnym :).

Smacznego!!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz