piątek, 19 kwietnia 2013

sernik nowojorski


 Prezentuję Wam sernik prosty, nie pękający podczas pieczenia i łatwy do zrobienia nawet osobie która nigdy nie piekła tego ciasta.
 Mnie zachwyca kremowa konsystencja tego sernika, jest niezwykle delikatny.
 
Potrzebujecie:


  • 1,600 kg twarożku naturalnego typ Philadelphia ( ja użyłem firmy Piątnica)
  • 0,5 szklanki mąki
  • 2,25 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 20 szt herbatników 
  • 6 łyżek stopionego, ostudzonego masła
  • 1 laska wanilii


  Na początku bardzo ważna uwaga. Wszystkie produkty muszą być w temperaturze pokojowej
  Rozpocznijcie od zrobienia i upieczenia spodu. Herbatniki, dwie łyżki cukru, szczyptę soli wrzućcie do malaksera i dokładnie pokruszcie. Dodajcie rozpuszczone masło i wymieszajcie. Spód tortownicy wysmarujcie masłem i wysypcie kruszonkę z herbatników. Kruszonkę musicie równomiernie rozprowadzić i ubić palcami. Pieczcie spód przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  Ser przełóżcie do miski dodajcie ziarna wanilii (może tez być cukier wanilinowy) i ubijcie na puszystą masę. W oddzielnej misce wymieszajcie ze sobą mąkę z cukrem. Teraz do sera powoli dodawajcie po jednym jajku i po części mieszanki mąki i cukru, mieszajcie mikserem. Gdy dodacie wszystkie jajka i całą mieszankę, dodajcie śmietankę i dokładnie wymieszajcie.
 Będzie Wam potrzebna gorąca woda, gdyż piec sernik będziecie w kąpieli wodnej. Tortownicę ze spodem musicie zabezpieczyć folią aluminiową tak, by nie dostała się woda do sernika. Urwijcie dwa kawałki folii, połóżcie na krzyż i postawcie na niej tortownicę i owińcie ją. Tortownicę wstawcie do większej blachy i wlejcie do niej masę sernikową. Do blachy wlejcie wrzątek, tak by sięgał do połowy wysokości tortownicy. U mnie wyglądało to tak:




Włóżcie to wszystko do rozgrzanego piekarnika i pieczcie najpierw w temperaturze 180 stopni, 45 minut a potem zmniejszcie do 160 stopni i pieczcie jeszcze 30 minut. Po upieczeniu sernik zostawcie w piekarniku, by tam wystygł.
  Mam nadzieję że polubicie ten sernik ;)
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Kocham serniki, ale tego jeszcze nie robiłam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz spróbować, kremowy, słodki w sam raz.... Pyszota ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam sernik nowojorski, jest taki delikatny i kremowy, pycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń