czwartek, 28 listopada 2013

lasagne con spinaci


Jest tu ktoś, kto nie lubi lasagne? Nie widzę ;).
 Dziś pokażę Wam jak zrobić przepyszną lasagne ze szpinakiem bez gotowania makaronu i bardzo prostą. Przepis jest na blachę o wymiarach około 22x33 cm (moja tyle mierzy).

Potrzebujecie:
  • 1,5 kg szpinaku mrożonego
  • 1 opakowanie makaronu lasagne "Lubella"
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 gr sera ricotta ( jako zamiennik, możecie też użyć serka naturalnego fromage)
  • 300 gr tartego sera ( ja użyłem mozarelli )
  • 200 gr masła
  •  1 litr mleka
  • 4 łyżki mąki
  • 1 opakowani gałki muszkatołowej (10 gr)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek pokrójcie w kostkę i podsmażcie ją lekko na 50 gr masła i dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Do cebuli dorzućcie szpinak i smażcie, aż cały się rozmrozi i podgrzeje. Do szpinaku wrzućcie gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku oraz pół szklanki wody. Gdy tylko zacznie się gotować zdejmijcie z ognia i wrzućcie serek ricotta. Wszystko dokładnie wymieszajcie.
 Teraz czas na beszamel. W garnku rozpuście masło. Dodajcie 1/4 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu  i 4 łyżki mąki. Wszystko cały czas mieszajcie, najlepiej za pomocą różdżki aż masa się zeszkli. Wlejcie mleko i cały czas mieszajcie aż beszamel zgęstnieje, potem zestawcie z ognia.
 Blaszkę wysmarujcie oliwą z oliwek. Na spód ułóżcie makaron ( może na siebie zachodzić). Na makaron wyłóżcie połowę szpinaku, posypcie połową sera żółtego i polejcie 1/4 beszamelu. Przykryjcie makaronem i powtórzcie czynność. Na ostatnią warstwę makaronu wylejcie resztę beszamelu i wstawcie do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni i pieczcie przez 45 minut.
 
 Zapomniałem dodać że wychodzi z tego około 8 porcji ;).

Smacznego!


3 komentarze:

  1. szpiankowe lasagne najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie obgotowuję makaronu do lasagne - mnóóóóstwo z tym roboty, a surowe płaty i tak super miękną podczas pieczenia :)
    Taka szpinakowa musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń