poniedziałek, 25 listopada 2013

ziemniaki pieczone z tymiankiem i lubczykiem



Chyba każdy z nas lubi pieczone ziemniaki, jednak nie każdy potrafi je zrobić. Takie ziemniaki, są idealnym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich oraz jako przekąska podawana z ulubionym dipem.

Potrzebujecie:

  • 0,5kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • papier do pieczenia

Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni. Obrane ziemniaki, przekrójcie wzdłuż na cząstki na grubość około 2 cm. Do tych ziemniaków wsypcie przyprawy i dokładnie wymieszajcie.  Po wymieszaniu, wlejcie olej i ponownie wymieszajcie, ważne by olej dodać na końcu by ziemniaki "chwyciły" aromat ziół . Wysypcie wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawcie do piekarnika. Pieczcie około 45 minut. W trakcie pieczenia mieszajcie ziemniaki co około 10-15 minut.
Smacznego ;)



4 komentarze:

  1. Bardzo lubie pieczone ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie ziemniaczki do warzyw ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez takie ziemniaczki robię tylko ze dodaje jeszcze marchewkę i kalafiora pyszne ,,,

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczone ziemniaczki to coś za czymś tęsknię, dawno ich nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń