czwartek, 15 listopada 2012

kiełbasa a`la salsiccia z zielonym groszkiem


Inspiracją dla tego dania jest włoskie danie. Salsiccia jest kiełbasą przyprawioną na ostro.
 Z racji tego, że w Polsce jeżeli już ją znajdziemy, jest droga, podmieniłem ją na typową polską białą kiełbasę. Danie jest wybitnie proste, wręcz studenckie, bo potrzebujemy jednego garnka i minimalnej ilości produktów.
 I tak, potrzebujecie na jedną porcję:

pętko białej, surowej kiełbasy
groszek konserwowy
papryczki chili
ostra papryka

Kiełbasę gotujcie przez około godzinę z dodatkiem ostrej papryki i kilku papryczek chili. Po ugotowaniu się kiełbasy dorzućcie groszek. Jak tylko woda ponownie się zagotuje z groszkiem, odstawcie garnek z ognia i wyjmijcie kiełbasę na talerz. Groszek musicie odcedzić na durszlaku i wyłożyć na kiełbasę. W oryginale podaje się z  bułkami "rozetkami", ale w polskich warunkach podajcie z bułką pszenną.
 Pamiętajcie tylko, że danie jest ostre i trzeba uważać na papryczki chili. Wody solić nie trzeba, bo  kiełbasa sama w sobie jest słona, groszek natomiast równoważy słodyczą jej smak.
 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz