środa, 14 listopada 2012

Makaron razowy ze szpinakiem


Dzisiaj będziemy robić szpinak...  Tę wersję uwielbiają moi znajomi i sami z powodzeniem ją przyrządzają. Przepis jest nie dość, że prosty, to i bardzo szybki w przygotowaniu.
 Wiem, że niektórych może razić obecność "kucharka/vegety", ale gotujemy w domu i dla siebie, a ta przyprawa jest używana w praktycznie każdym domu.
 Tak więc potrzebujemy:

1 opakowanie makaronu razowego typu penne rigate lub tak jak w moim przypadku fussili (Lubella)
450 g szpinaku siekanego
1 serek czosnkowy typu cream cheese
250 ml śmietany 18%
5-6 ząbków czosnku
1 mozarella w zalewie
1 łyżka gałki muszkatołowej
1 łyżka przyprawy "kucharek"

Zaczynamy od wstawienia wody na makaron. Na patelnię wrzućcie szpinak, może być zamrożony, czosnek pokrojony w plastry. Gdy szpinak Wam się roztopi dodajcie łyżkę gałki muszkatołowej i około 1 łyżki "kucharka", serek czosnkowy i śmietanę. Gdy tylko sos Wam się zagotujcie,zdejmijcie z ognia.
 W międzyczasie, gdy tylko woda się zagotuje, wrzućcie makaron. Makaron gotujcie o minutę krócej niż jest podane na opakowaniu. Pokrójcie mozarelle w kostkę.
 Makaron odcedzacie, wrzucacie go z powrotem do garnka.
Wlewacie sos, dodajecie mozarellę i gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz