środa, 30 stycznia 2013

prosta i szybka pizza


Z pewnością każdy z Was lubi pizzę i każdy ma swój ulubiony składnik, bez którego pizza nie jest pizzą. Podam Wam dzisiaj bardzo prosty, a przede wszystkim szybki sposób na ciasto do pizzy.
Ja zrobiłem dzisiaj dwa rodzaje. Z sardynkami w pomidorach (zdj. z lewej) i z szynką swojską na grubszym cieście (zdj. z prawej). Do obydwu dodałem paprykę czerwoną, cebulkę, pieczarki,oliwki zielone i sery: mozarellę, goudę i błękitny lazur.

Potrzebujecie:


  • około 300gr mąki
  • około 200 ml ciepłej wody
  • 15 gr świeżych drożdży
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • cukier


Na początku odpalcie piekarnik. Ja zawsze ustawiam swój na najwyższą temperaturę i wyłączam termoobieg. W piecu do pizzy temperatura wynosi zazwyczaj około 320 stopni, ale mało kiedy nasze piekarniki osiągają taką temperaturę.
Przygotujcie wszystkie składniki które chcecie dodać na Waszą pizzę. Sos pomidorowy do posmarowania ciasta, możecie zrobić z koncentratu pomidorowego z dodatkiem czosnku, oregano, soli i pieprzu.
 Po przygotowaniu wszystkiego "na wierzch", przygotujcie ciasto. Do miski wlejcie ciepłą wodę, dodajcie do niej kilka 2-3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Wymieszajcie, aby cukier z solą się rozpuścił. Dodajcie drożdże i ponownie wymieszajcie, do połączenia się drożdży z wodą. Teraz dodajcie mąkę. Ugniećcie ciasto, ma być miękkie i odchodzić od rąk. Gdyby za bardzo się kleiło do rąk, po prostu dodajcie mąki. Jeśli jest za twarde - wody. Zaraz po wyrobieniu, wyłóżcie ciasto na wysmarowaną oliwą blachę. Nakłujcie ciasto widelcem, dzięki temu ciasto nie wyrośnie za dużo i będzie kruche. Posmarujcie sosem pomidorowym i dodajcie ulubione składniki.
 Kilka wskazówek:
 Jeśli chcecie by ciasto było bardziej kruche, dodajcie więcej oliwy podczas wyrabiania ciasta.
Warzywa, jeśli są surowe (np. pieczarki) kładźcie na ser, szybko się upieką.
Pieczcie około 10-15 minut aż zarumienią się brzegi. Oczywiście czas pieczenia zależy od Waszych piekarników, tak więc pilnujcie, by się nie przypaliło!
 Smacznego!


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. oj tak :) chociaż moja ulubienica składa się z trzech rodzajów serów: mozarelli,morskiego, gorgonzoli i chorizo :)

      Usuń