środa, 30 stycznia 2013

barszcz ukraiński


Typowy smak mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze gdy chciała władować we mnie porcję warzyw, gotowała właśnie te zupę. A że byłem strasznym niejadkiem, ta zupa często gościła na stole w moim rodzinnym domu.

Potrzebujecie:

  • 3 litry bulionu drobiowego z warzywami, przepis znajdziecie tutaj
  • puszkę białej fasoli
  • kilka ziemniaków
  • dwa duże buraki
  • dwie garście posiekanej, białej kapusty
  • szczypta kminku
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz,cukier do smaku
  • łyżeczka octu


Do bulionu dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekaną kapustę, kminek, pół łyżeczki cukru, majeranek. Gotujcie aż ziemniaki zmiękną. Buraki obierzcie i zetrzyjcie na dużych oczkach . Dodajcie do zupy razem z opłukana fasolą z puszki. Podgotujcie jeszcze około 5 minut i dodajcie łyżeczkę octu, by zupę odrobinę zakwasić. Doprawcie jeszcze na sam koniec solą i pieprzem do smaku i gotowe :).
 Pamiętajcie jednak, by zachować kolejność dodawania składników a zupa będzie bardzo aromatyczna.
 Zupę możecie zaciągnąć śmietaną lub podawać jak na załączonym zdjęciu.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz