Typowy smak mojego dzieciństwa. Moja mama zawsze gdy chciała władować we mnie porcję warzyw, gotowała właśnie te zupę. A że byłem strasznym niejadkiem, ta zupa często gościła na stole w moim rodzinnym domu.
Potrzebujecie:
- 3 litry bulionu drobiowego z warzywami, przepis znajdziecie tutaj
- puszkę białej fasoli
- kilka ziemniaków
- dwa duże buraki
- dwie garście posiekanej, białej kapusty
- szczypta kminku
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz,cukier do smaku
- łyżeczka octu
Do bulionu dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę, posiekaną kapustę, kminek, pół łyżeczki cukru, majeranek. Gotujcie aż ziemniaki zmiękną. Buraki obierzcie i zetrzyjcie na dużych oczkach . Dodajcie do zupy razem z opłukana fasolą z puszki. Podgotujcie jeszcze około 5 minut i dodajcie łyżeczkę octu, by zupę odrobinę zakwasić. Doprawcie jeszcze na sam koniec solą i pieprzem do smaku i gotowe :).
Pamiętajcie jednak, by zachować kolejność dodawania składników a zupa będzie bardzo aromatyczna.
Zupę możecie zaciągnąć śmietaną lub podawać jak na załączonym zdjęciu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz