środa, 10 lipca 2013

kalafior pod serowym beszamelem




Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Makaron z kalafiorem i gorgonzolą, to jedno z moich ulubionych dań, postaram się z reszta ,w niedługim czasie, przepis udostępnić na blogu.
 Wiecie że kalafior jest zaliczany do jednych z cenniejszych warzyw ze względu na swój skład chemiczny? zawiera m. in.sód,potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, B1, B2, B6, C. A przede wszystkim jest nisko kaloryczny, ma tylko 20 kcal w 100 gramach.
 Przekonałem Was do kalafiora? Jeśli tak, musicie spróbować tego przepisu. Samo danie jest lekkie, akurat na lato. Przygotowuje się je w miarę szybko a smakuje nieziemsko ;).

 Potrzebujecie:


  • 1 kalafior, podzielony na części
  • 2 pomidory
  • masło śmietankowe
  • 50 gr mąki
  • 100 gr sera pleśniowego "lazur"
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier
  • świeża bazylia (opcjonalnie)


Na początku musicie lekko ugotować kalafior. Do gotującej się wody, dodajcie 1 łyżkę masła, łyżeczkę soli i cukru. Wrzućcie kalafior i po zagotowaniu gotujcie 3 minuty. Po ugotowaniu, odcedźcie i odstawcie na chwilę.
 Naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem.
Teraz czas na beszamel. Do garnka włóżcie 50 gr masła i je rozpuście na małym ogniu. Dodajcie pół płaskiej łyżeczki soli, szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i trzy łyżki mąki pszennej. Mieszajcie, aby powstała pasta Wam się nie przypaliła. Dodajcie pół litra mleka i cały czas mieszajcie, aż beszamel Wam zgęstnieje i się zagotuje. Zdejmijcie z palnika, dodajcie pokruszony lazur i porządnie wymieszajcie na gładką masę.
 Wyłóżcie kalafior do naczynia, lekko osólcie i polejcie beszamelem. Każdy z pomidorów pokrójcie na 18 cząstek i połóżcie wokół kalafiora. Posmarujcie pomidory oliwą z oliwek, posypcie beszamel tymiankiem i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczcie około 20- 30 minut, aż do zrumienia beszamelu. Udekorujcie listkami świeżej bazylii i podajcie na stół.
 Smacznego!

1 komentarz:

  1. muszę w końcu spróbować zapiekanego kalafiora, wstyd tak długo po świecie łazić i nie mieć z nim kontaktu

    OdpowiedzUsuń