wtorek, 2 lipca 2013

proste ciasto cytrynowe


 To ciasto, od początku do końca jest moje. Pomysł wpadł mi do głowy podczas jednych z tych upalnych dni, kiedy człowiek chciałby zjeść coś słodkiego, orzeźwiającego. Wg mnie, ciasto jest genialne w swojej prostocie.

do ciasta potrzebujecie:


  • 4 jaja
  • 150 gr cukru
  • 1 cytryna
  • 50 gr oleju rzepakowego
  • 250 gr mąki pszennej


do kremu:


  • 1 śmietana 18% (400 gr)
  • 50 gr cukru
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml gorącej wody

Oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie cukier i utrzyjcie przy pomocy miksera na białą masę, cukier ma się rozpuścić. Teraz zetrzyjcie skórkę z cytryny (pamiętajcie by wcześniej cytryny porządnie wyszorować) i dodajcie do żółtek razem z wyciśniętym sokiem i olejem. Wymieszajcie, by wszystkie produkty się połączyły. Ubijcie białka na sztywno. Do piany wlejcie masę z żółtek i dodajcie przesianą mąkę. Dokładnie i ostrożnie wymieszajcie drewnianą łyżką.
  Wysmarujcie formę do tarty cienką warstwą oleju i obsypcie bułką tartą. Wyłóżcie ciasto do formy i wyrównajcie. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczcie około 20- 25 minut.
  Teraz zabierzcie się za krem. Do miski wlejcie śmietanę, ubijajcie ją na najwyższych obrotach powoli dodając cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajcie startą skórkę z cytryny, sok z połówki i wymieszajcie. Rozpuście żelatynę w gorącej wodzie i lekko ostudźcie. Dodajcie do śmietany i wymieszajcie. Wstawcie krem do lodówki aby stężał.
 Gdy ciasto wystygnie a krem stężeje, przekrójcie ciasto na pół, wyłóżcie krem i przykryjcie drugą częścią.
Wstawcie na kilka godzin do lodówki. Gotowe :).
Ja osobiście zostawiam ciasto w lodówce na noc, najbardziej mi wtedy smakuje :).
 Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Chętnie zjadłabym kawałek :)

    katarznagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Śmietanka oczywiście ma być słodka, prawda? ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a właśnie że nie słodka ;)kwaśna śmietana 18% :)

      Usuń
  3. nie dodaje się proszku do pieczenia do ciasta

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne i proste, to mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń