To ciasto, od początku do końca jest moje. Pomysł wpadł mi do głowy podczas jednych z tych upalnych dni, kiedy człowiek chciałby zjeść coś słodkiego, orzeźwiającego. Wg mnie, ciasto jest genialne w swojej prostocie.
do ciasta potrzebujecie:
- 4 jaja
- 150 gr cukru
- 1 cytryna
- 50 gr oleju rzepakowego
- 250 gr mąki pszennej
do kremu:
- 1 śmietana 18% (400 gr)
- 50 gr cukru
- 1 cytryna
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml gorącej wody
Oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie cukier i utrzyjcie przy pomocy miksera na białą masę, cukier ma się rozpuścić. Teraz zetrzyjcie skórkę z cytryny (pamiętajcie by wcześniej cytryny porządnie wyszorować) i dodajcie do żółtek razem z wyciśniętym sokiem i olejem. Wymieszajcie, by wszystkie produkty się połączyły. Ubijcie białka na sztywno. Do piany wlejcie masę z żółtek i dodajcie przesianą mąkę. Dokładnie i ostrożnie wymieszajcie drewnianą łyżką.
Wysmarujcie formę do tarty cienką warstwą oleju i obsypcie bułką tartą. Wyłóżcie ciasto do formy i wyrównajcie. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczcie około 20- 25 minut.
Teraz zabierzcie się za krem. Do miski wlejcie śmietanę, ubijajcie ją na najwyższych obrotach powoli dodając cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajcie startą skórkę z cytryny, sok z połówki i wymieszajcie. Rozpuście żelatynę w gorącej wodzie i lekko ostudźcie. Dodajcie do śmietany i wymieszajcie. Wstawcie krem do lodówki aby stężał.
Gdy ciasto wystygnie a krem stężeje, przekrójcie ciasto na pół, wyłóżcie krem i przykryjcie drugą częścią.
Wstawcie na kilka godzin do lodówki. Gotowe :).
Ja osobiście zostawiam ciasto w lodówce na noc, najbardziej mi wtedy smakuje :).
Smacznego!
Chętnie zjadłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńkatarznagotuje.blogspot.com
zapraszam ;)
UsuńŚmietanka oczywiście ma być słodka, prawda? ;]
OdpowiedzUsuńa właśnie że nie słodka ;)kwaśna śmietana 18% :)
Usuńnie dodaje się proszku do pieczenia do ciasta
OdpowiedzUsuńnie dodaje się :)
UsuńPyszne i proste, to mi się podoba.
OdpowiedzUsuń