czwartek, 27 czerwca 2013

proste cup cakes z maślanym kremem kiwi


Już dawno zamierzałem zamieścić ten przepis na ten szybki deser. Nie dość że jest efektowny, to moi znajomi za nim przepadają :).

Potrzebujecie:

  •  3 jajka
  • 130 gr cukru
  • 200 gr masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 350 ml mąki
  • 120 ml mleka
  • czekolada do picia w proszku (np firmy La Festa)
  • 2 dojrzałe kiwi


Zaczynając, musicie pamiętać o tym by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To jest niezbędne przy tym przepisie.
 Do miski wbijcie dwa jajka, wsypcie 100 gr cukru, dodajcie mleko i wszystko zmiksujcie aby rozpuścić cukier. Wsypcie mąkę, wymieszajcie. Dodajcie 100gr masła, czekoladę w proszku, proszek do pieczenia i miksujcie jeszcze około 3 minut, na najwyższych obrotach.
 Wylejcie ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem, do około 1/3 ich wysokości. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczcie około 20 minut. Gdy cup cakes wam się upieką i ostygną możecie przygotować krem.
 Do miski włóżcie resztę masła,jedno żółtko i dodajcie 30 gr cukru i miksujcie aż cukier się połączy dokładnie z masłem na białą, puszystą masę. Teraz, małymi porcjami, dodajcie obrane i pokrojone w małą kostkę kiwi, cały czas miksując. Powinien Wam wyjść jednolity krem.
 Teraz wystarczy ozdobić cup cakes kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i wstawić na chwilę do lodówki by krem stężał.
 Pozostaje życzyć smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz