Już dawno zamierzałem zamieścić ten przepis na ten szybki deser. Nie dość że jest efektowny, to moi znajomi za nim przepadają :).
Potrzebujecie:
- 3 jajka
- 130 gr cukru
- 200 gr masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 350 ml mąki
- 120 ml mleka
- czekolada do picia w proszku (np firmy La Festa)
- 2 dojrzałe kiwi
Zaczynając, musicie pamiętać o tym by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To jest niezbędne przy tym przepisie.
Do miski wbijcie dwa jajka, wsypcie 100 gr cukru, dodajcie mleko i wszystko zmiksujcie aby rozpuścić cukier. Wsypcie mąkę, wymieszajcie. Dodajcie 100gr masła, czekoladę w proszku, proszek do pieczenia i miksujcie jeszcze około 3 minut, na najwyższych obrotach.
Wylejcie ciasto do foremek wysmarowanych tłuszczem, do około 1/3 ich wysokości. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczcie około 20 minut. Gdy cup cakes wam się upieką i ostygną możecie przygotować krem.
Do miski włóżcie resztę masła,jedno żółtko i dodajcie 30 gr cukru i miksujcie aż cukier się połączy dokładnie z masłem na białą, puszystą masę. Teraz, małymi porcjami, dodajcie obrane i pokrojone w małą kostkę kiwi, cały czas miksując. Powinien Wam wyjść jednolity krem.
Teraz wystarczy ozdobić cup cakes kremem przy pomocy rękawa cukierniczego i wstawić na chwilę do lodówki by krem stężał.
Pozostaje życzyć smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz