Pojawiły się pierwsze porzeczki :). To właśnie one były inspiracją tego dania. Miało być prosto i łatwo, będzie troszkę trudniej, ale za to przepysznie ;).
Potrzebujecie:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki łuskanych pestek dyni
- 1 łyżka łuskanych pestek słonecznika
- olej rzepakowy
- 200 gr czerwonej porzeczki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- kalafior
- koperek
- masło
- pieprz ziołowy
- pieprz czarny mielony
- gałka muszkatołowa
- sól
- biały bawełniany sznurek do wiązania
Rozpocznijcie od pesto, które posłuży Wam za nadzienie do roladek. Wrzućcie do wysokiego naczynia cieciorkę, pestki dyni i słonecznika, czosnek, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i 4 łyżki oleju rzepakowego. To wszystko zblendujcie na gładką masę. Gdy pesto będzie kremowe, dorzućcie około dwóch łyżek posiekanego koperku i wymieszajcie.
Teraz czas na sos z czerwonej porzeczki. Porzeczkę pooddzielajcie od łodyżek, umyjcie i strząchnijcie z wody. Do rondelka wlejcie 1 łyżeczkę oleju rzepakowego, i wrzućcie porzeczkę. gotujcie chwilę. Gdy porzeczka puści sok, dodajcie łyżeczkę octu winnego i dwie łyżki cukru. Jak tylko cukier się rozpuści, zdejmijcie z ognia. Teraz musicie przetrzeć porzeczkę przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek.
Czas na same roladki. Piersi z kurczaka przekrójcie w poprzek i je rozbijcie. Na rozbite filety wyłóżcie po łyżce pesto, zawińcie i oprószcie pieprzem i solą. Roladki obwiążcie sznurkiem by się nie rozwinęły. Wygląda to tak:
Na patelnię wlejcie olej i rozgrzejcie porządnie. Wyłóżcie i obsmażcie na brązowy kolor z każdej strony. Rozgrzejcie piekarnik do 160 stopni. Włóżcie do niego obsmażone roladki na około 15-20 minut.
Teraz do rondla wlejcie wodę, wrzućcie kalafiora. dodajcie odrobinę soli i cukru. Gotujcie przez 2-3 minuty. wyłówcie kalafior z wody, wrzućcie znowu do wysokiego naczynia, dodajcie szczyptę gałki muszkatołowej, łyżeczkę masła i zblendujcie na gładko.
Pozostało wam już tylko zdjąć sznurek z roladek, pokroić i wykładać na talerze. Propozycje podania macie na zdjęciu.
Mam nadzieję że posmakuje Wam :).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz