środa, 26 czerwca 2013

drobiowe roladki nadziewane pesto z cieciorki na puree z kalafiora i sosem z porzeczki


Pojawiły się pierwsze porzeczki :). To właśnie one były inspiracją tego dania. Miało być prosto i łatwo, będzie troszkę trudniej, ale za to przepysznie ;).

 Potrzebujecie:


  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka cieciorki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 1 łyżka łuskanych pestek słonecznika
  • olej rzepakowy
  • 200 gr czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • kalafior
  • koperek
  • masło
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny mielony
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały bawełniany sznurek do wiązania


 Rozpocznijcie od pesto, które posłuży Wam za nadzienie do roladek. Wrzućcie do wysokiego naczynia cieciorkę, pestki dyni i słonecznika, czosnek, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu ziołowego i 4 łyżki oleju rzepakowego. To wszystko zblendujcie na gładką masę. Gdy pesto będzie kremowe, dorzućcie około dwóch łyżek posiekanego koperku i wymieszajcie.
 Teraz czas na sos z czerwonej porzeczki. Porzeczkę pooddzielajcie od łodyżek, umyjcie i strząchnijcie z wody. Do rondelka wlejcie 1 łyżeczkę oleju rzepakowego, i wrzućcie porzeczkę. gotujcie chwilę. Gdy porzeczka puści sok, dodajcie łyżeczkę octu winnego i dwie łyżki cukru. Jak tylko cukier się rozpuści, zdejmijcie z ognia. Teraz musicie przetrzeć porzeczkę przez sitko, by pozbyć się pestek i skórek.
 Czas na same roladki. Piersi z kurczaka przekrójcie w poprzek i je rozbijcie. Na rozbite filety wyłóżcie po łyżce pesto, zawińcie i oprószcie pieprzem i solą. Roladki obwiążcie sznurkiem by się nie rozwinęły. Wygląda to tak:

  Na patelnię wlejcie olej i rozgrzejcie porządnie. Wyłóżcie i obsmażcie na brązowy kolor z każdej strony. Rozgrzejcie piekarnik do 160 stopni. Włóżcie do niego obsmażone roladki na około 15-20 minut.
  Teraz do rondla wlejcie wodę, wrzućcie kalafiora. dodajcie odrobinę soli i cukru. Gotujcie przez 2-3 minuty. wyłówcie kalafior z wody, wrzućcie znowu do wysokiego naczynia, dodajcie szczyptę gałki muszkatołowej, łyżeczkę masła i zblendujcie na gładko.
  Pozostało wam już tylko zdjąć sznurek z roladek, pokroić i wykładać na talerze. Propozycje podania macie na zdjęciu.

Mam nadzieję że posmakuje Wam :).
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz