sobota, 22 czerwca 2013

apple & strawberry pie, czyli szarlotka po amerykańsku



Na pewno słyszeliście o apple pie, pojawia się często w kreskówkach i filmach. I z pewnością, zastanawialiście się, jak ono smakuje i dlaczego w stanach jest tak popularne? No cóż, z pewnością dlatego, że jest bardzo łatwe do zrobienia a podawane na ciepło z gałką lodów waniliowych rozpływa się w ustach...

  Do ciasta potrzebujecie:


  • 200 gr masła, pokrojonego w drobną kostkę, schłodzonego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 kg jabłek, wydrążonych i pokrojonych w kostkę
  • 200 gr truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Zacznijcie od zagniecenia ciasta. do miski wsypcie mąkę, sól i zimne masło. postarajcie się szybko wymieszać ze sobą. Nie martwcie się, jeżeli będą jakieś drobiny masła w masie. Ciasto będzie bardziej kruche. Dolejcie zimne mleko i zagniećcie jeszcze chwilę. Ciasto podzielcie na dwie części, owińcie w folię aluminiową i włóżcie do lodówki na 15- 20 minut.
 Truskawki pokrójcie na pół lub ćwiartki i przesypcie łyżką mąki. jabłka przyprawcie przyprawami i cukrem a potem wymieszajcie.
 Wyjmijcie jedną część ciasta i rozwałkujcie tak, by po włożeniu do formy, wystawało przynajmniej pół centymetra poza brzegi. Wyłóżcie truskawki równo na dno a na nie jabłka. powstanie Wam w ten sposób góra jabłek ;). Drugi kawałek ciasta również rozwałkujcie i przykryjcie jabłka. Brzegi pomiędzy płatami ciasta posmarujcie jajkiem aby Wam się skleiło. Musicie też odciąć nadmiar ciasta z brzegów. Ja zostawiłem tylko około pół centymetra ponad brzegi i zrobiłem "falbankę" na rancie ciasta. Sam wierzch ciasta również pokryjcie roztrzepanym jajkiem.

  Pieczcie około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto i pozwólcie by powoli wam ostygło i się "ułożyło".
  Zostało Wam tylko pokroić ciasto w trójkąty, podgrzać w piekarniku chwile i podawać np z lodami waniliowymi na wzór amerykanów lub z bitą śmietaną :).

Kilka uwag co do samego ciasta: masło i mleko do ciasta MUSZĄ koniecznie być zimne, dobrze też jest ponakłuwać ciasto przed pieczeniem np. wykałaczką. Samą formę również warto wysmarować tłuszczem i przesypać bułką tartą lub kaszą manną. łatwiej będzie ciasto wyjąć.
 Pozostaje mi życzyć smacznego! Czekam na Wasze opinie :).

2 komentarze: