wtorek, 9 lipca 2013

zapiekana cebulowa z jabłkiem


Cebulowa. Ma wielbicieli i wielu przeciwników. No cóż, na pewno trzeba bardzo lubić cebulę by cebulową robić ;). Na obecny okres letnich upałów może i nie za bardzo pasuje, ale na zimne wieczory to już na pewno się nada. Jest sycąca i świetnie rozgrzewa.
 Do zapieczenia nie musicie mieć kokilek czy małych miseczek. Wystarczy, że tak jak ja użyjecie filiżanek.

 Potrzebujecie:


  • 500 gr cebuli, pokrojonej w piórka
  • 20 gr oleju
  • 20 gr masła
  • 1 jabłko
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki winnego octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka startego parmezanu Grana Padano
  • 150 gr startej rolady ustrzyckiej



Do garnka wlejcie olej i dodajcie masło. Gdy tłuszcz Wam się rozpuści, dodajcie kminek i chwilę go podsmażcie. Dodajcie teraz cebulę, lekko posólcie i dodajcie cukier. Smażcie cebulę aż chwyci złoty kolor i wtedy wlejcie ocet i go odparujcie. Dolejcie wody, dodajcie około pół łyżeczki soli, tymianek, majeranek, pół startego jabłka. Duście to wszystko pod przykryciem, około 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
 Pod koniec gotowania sprawdźcie zupę na smak, dodajcie parmezan, w razie potrzeby dodajcie też soli i pieprzu.
Rozgrzejcie piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Zupę przelejcie do naczyń, przykryjcie startym serem i połóżcie na wierzch kilka plastrów jabłka. Zapieczcie na ser na złoto. Gotowe :).

 Pamiętajcie aby zupę podawać na talerzach z serwetkami. Naczynie z zupą po zapieczeniu jest strasznie gorące, serwetka zapobiegnie przesuwaniu się filiżanki lub miseczki.
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz