Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kuchnię azjatycką. Sajgonki, warzywa w tempurze, sushi.... Można tak wymieniać i wymieniać...
Wielu z was, zapewne próbowało przyrządzić ryż z warzywami, czy to z mrożonek, czy z kupnych sosów. To danie, które chcę Wam pokazać, możecie bardzo łatwo przyrządzić w domu, w dość szybki sposób i zadziwić swoich znajomych, bo z tego przepisu, nakarmicie kilkoro ludzi :)
Tak więc potrzebujecie :
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 mały por
- kukurydza konserwowa
- sos sojowy
- sos chili słodko pikantny
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- grzyby mun
- 1 słoik selera konserwowego z ananasem
- 0,3 kg wołowiny ( opcjonalnie piersi z kurczaka)
- mąka ziemniaczana
- 4 torebki ryżu
- kminek
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
Rozpocznijcie od pokrojenia warzyw: marchewki w słupki, cebula w kostkę reszta jak wam się podoba :).
Czosnek w plasterkach i imbir drobno posiekany odłóżcie oddzielnie. Mała wskazówka, imbir oskrobcie łyżką, dzięki temu niewiele go stracicie. Grzyby mun namoczcie w wodzie, gdy zmiękną pokrójcie je w paski. Mięso pokrójcie w centymetrowe kawałki i obtoczcie w mące ziemniaczanej.
Gdy macie to wszystko przygotowane, rozgrzejcie patelnie z olejem, wrzućcie na nią mięso i obsmażcie tak, by mąka zamieniła się w glazurę. Po usmażeniu odsączcie mięso, natomiast olej ze smażenia wlejcie do woka, lub do garnka, jeśli woka nie posiadacie. W między czasie zagotujcie wodę, niech ryż powoli się gotuje.
Na gorący olej w woku wrzućcie czosnek, imbir i 1/3 łyżeczkę kminku. Pozwólcie by chwilę się podsmażyły a olej chwycił smak czosnku i kminku. Uważajcie bu nie przypalić czosnku! Wrzućcie resztę warzyw i je obsmażcie, często mieszając. Dodajcie 1/4 szklanki sosu sojowego, tyle samo sosu chili, grzyby mun, seler konserwowy, sól i pieprz do smaku. Po kilku minutach dorzućcie mięso i jeszcze chwilę smażcie by wszystkie smaki się wymieszały. Na sam koniec dodajcie kukurydzę i pozwólcie się zagotować, dzięki temu, kukurydza będzie chrupiąca.
Dodajcie to wszystko do odsączonego ryżu i możecie wykładać na talerze. Możecie też posypać danie posiekaną, świeżą kolendrą i dymką.
Danie wydaje się pracochłonne, ale wierzcie, tylko za pierwszym razem. Potem możecie kombinować z warzywami i przyprawami, do czego zachęcam :).
Smacznego!
ryż wołowina i warzywa nie ma nic lepszego kuchnia azjatycka to jest to!
OdpowiedzUsuń