piątek, 21 grudnia 2012

łazanki z makiem



Czas na moje ulubione danie wigilijne !

Potrzebujecie:

  • 0,5 kg mąki 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 10 gr drożdży
  • około 300 - 400 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • 400 gr masy makowej
  • miód
  • aromat waniliowy i migdałowy


Zacznijcie od wyrobienia ciasta. Zagniećcie mąkę, jajko, sól, rozkruszone drożdże. Wodę dolewajcie powoli aby ciasto nie wyszło za rzadkie. Gdy ciasto same będzie odchodzić wam od rąk, dodajcie łyżkę oleju i dalej wyrabiajcie kilka minut. Ciasto powinno wyglądać mniej więcej tak:


 Wstawcie wodę do gotowania ze szczyptą soli. Gdy woda zacznie się gotować, podzielcie ciasto na kilka części i rozwałkujcie jedną część na na około 3 mm. Potnijcie ciasto na małe romby. Ja do tego celu użyłem noża do krojenia pizzy, ale nożem też nieźle idzie ;). Pokrojone ciasto wrzućcie do gotującej się wody i zamieszajcie. Gotujcie ok. 3-4 minuty a potem przy pomocy cedzaka wyjmijcie łazanki do miski. Tak postąpcie z każdym kawałkiem ciasta. Gdy już wszystko ugotujecie, do ciepłych jeszcze łazanek dodajcie masę makową, 2 łyżki miodu, po kilka kropli aromatu waniliowego oraz migdałowego i wszystko wymieszajcie. Możecie podać na ciepło albo na zimno. 

 Mam nadzieję że stanie się ono i Waszym ulubionym daniem wigilijnym.

   Smacznych i Wesołych Świąt !!!!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz