czwartek, 20 grudnia 2012

wigilijna zupa makowa z lanymi kluseczkami


Dzisiaj makowo będzie :). To danie kojarzy mi się z moim rodzinnym domem, gdzie co roku i tylko w wigilię,  na obiad, moja mama gotowała makową zupę. Do tej pory nie wyobrażam sobie bez niej tego szczególnego dnia.
 Sama zupa jest wybitnie prosta, tym bardziej że dzisiaj, dostępne są masy makowe i nie musimy maku moczyć a potem mielić kilka razy....


 No więc potrzebujecie:


  • 1 litr wody
  • 450 gr masy makowej
  • miód
  • cukier
  • 2 jajka
  • sól mąka pszenna


Na początku musicie zrobić ciasto na kluseczki. Wbijcie jajka do miski, dodajcie 3 czubate łyżki mąki, szczyptę soli i 6 łyżek wody. Musicie to wszystko bardzo porządnie wymieszać, by nie było grudek. Masę odstawcie do lodówki na 15 minut.
 W garnku zagotujcie wodę, dodajcie do niej mak i gotujcie 10 - 15 minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodajcie łyżkę miodu i łyżkę cukru. Powoli wlejcie masę na kluseczki do zupy, ciągle ją mieszając. Od strumienia ciasta zależy jakie kluseczki będziecie mieli, im cieńszy strumień, tym kluseczki mniejsze. Podgotujcie to wszystko jeszcze ze 2 minuty i możecie podawać.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Może być pyszna!, ja czekam niesamowicie na struclę i kluski z makiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o kurczę.. to jest genialne! Ciekawe jak smakuje, ale musi pysznie-to mak i kluski lane ;D

    OdpowiedzUsuń